Обрізка персика

Обрізка персика

Персик відноситься до самозапильних, скороплідних культур з високою енергією росту в молодому віці. Без правильного формування крони неможливо отримання стабільно високого врожаю з красивими і смачними плодами. При слабкій та нерегулярної обрізці урожай знижується, плодоношення зміщується на верхівки пагонів по периферії крони, плоди дрібнішають, а скелетні гілки оголюються. Більш того, своєчасна обрізка сприяє продовженню продуктивного віку дерева, а правильно сформована крона і висота штамба полегшують заходи по догляду за рослинами і збиранню врожаю.

 Розрізняють чотири основних види обрізки фруктових дерев: формуюча, регулююча (на плодоношення), санітарна і омолоджуюча.

Формуюча обрізка   проводиться навесні в перші роки після посадки. Вона спрямована на формування міцного скелета дерева і добре освітленої крони. Одним з найоптимальніших і поширених типів формування крони для персикових дерев - це форма «поліпшеної чаші». При такому способі скелетні гілки розташовуються не в одній площині, як у чаші, а на певній висоті один від одного і повинні бути спрямовані в різному напрямку, щоб в майбутньому не затінювати один одного і не заважати вільному зростанню гілок наступних порядків.

  Спочатку, у перший рік після посадки, саджанець, при відсутності бічних відгалужень, обрізається на висоту 50-70 см, що буде сприяти утворенню бічних пагонів і формування більш низького штамба.

 На наступний рік, навесні, з утворених бічних пагонів, вибирають 3-5 найбільш сильних, зростаючих вище і нижче по стовбуру на відстані 20-25 см один від одного.ْОбов'язково: пагони повинні бути спрямовані в різні боки, а кут між стовбуром і обраною гілкою повинен бути не менше 50 ْ.

 Решта гілочок, включаючи центральний провідник, видаляють, вирізаючи «на кільце».

 Залишившиєся пагони, з яких в майбутньому і сформуються скелетні гілки, вкорочують на половину або на 2/3 їх довжини.

 Наступної весни на кожній скелетній гілці знову вибираються 2-3 приросту минулого року, а решта, що розташована ближче до штамбу, видаляється.  Обрані гілки обрізають, залишаючи довжину 50-60 см від штамбу.

 У підсумку, повинна сформуватися чашоподібна крона з 3-5 основними скелетними гілками (першого порядку) і 8-12 напівскелетними гілками (другого порядку).

Важливо! Обрізку пагонів необхідно проводити на зовнішню бруньку. Зріз робиться на відстані 5 мм від бруньки, паралельно їй. Секатор повинен бути добре заточений, щоб не отримати «рваний» зріз, і продезінфікований.

Коментарі