0.00 грн.
Зробити замовленняСад та здоров’я
Гуммі належить до сімейства Лохових – цікавого, незвичного і досить рідкісному і є рідним братом обліпихи. До нас гуммі потрапило з центрального Китаю, де його любили і навіть шанували, приписуючи рослині безліч магічних властивостей, серед яких продовження життя і навіть омолодження організму. Це скоріше чагарник, ніж дерево, хоча і досягає висоти двох і більше метрів. Листочки великі, щільні, приємні на дотик і пофарбовані в яскраво-зелений зверху і сріблястий – знизу, за цією ознакою саджанці гуммі ні з чим сплутати неможливо. Плюсом гуммі є і те, що рослини самоплідні, навіть одного такого примірника досить, щоб отримати непогані врожаї. Відрізняються гуммі і декоративними властивостями: злегка подовжені квітки, дзвіночки, мають дуже приємний аромат, їх обожнюють відвідувати бджоли.
Плоди збирають дуже легко, завдяки тонким і довгим плодоніжки. Усередині плоду є невелика, до речі, їстівна, кісточка, а сам плід має дуже смачну і освіжаючу м'якіть, яка позбавляє від спраги. Плоди можна вживати у свіжому вигляді або заморожувати.
Плоди не тільки смачні – вони надзвичайно корисні, їх склад вражає великою кількістю амінокислот, серед яких сім незамінних для людини. Недарма так цінують її плоди в Японії, застосовуючи їх для оздоровлення серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, як вітамінну добавку до їжі, яку обов'язково дають дітям з найперших днів життя.
Жимолость їстівна – найраніша і дуже корисна ягода, ця рослина має бути в кожному саду. Її ягоди достигають на 10-12 днів раніше полуниці і суниці, і їх не дарма називають джерелом здоров'я і довголіття. Про лікувальні властивості їстівної жимолості, яка при гарному догляді може рости багато десятиліть, знають багато садівників. Крім раннього дозрівання, основною перевагою жимолості є багатий набір цілющих речовин. Серед ягідних кущів їй немає рівних за вмістом магнію. Плоди багаті Р-активними сполуками, вітамінами групи В, залізом, міддю і йодом. Особливу користь вони приносять при серцево-судинних захворюваннях – гіпертонії (знижують кров'яний тиск, особливо що супроводжується головними болями), атеросклерозі, недокрів'ї. Завдяки безлічі органічних кислот, а також дубильних і пектинових речовин, ягоди мають протисклеротичними властивостями.
Своїм приємним, солодко-кислим, іноді гіркуватим смаком жимолость нагадує лохину. За формою ягоди жимолості різняться: від округлих до витягнутих з горбистою поверхнею. Вони можуть довго затримуватися на гілках, що подовжує період їх використання в свіжому вигляді.
Жимолость їстівна потребує перехресного запилення. Тому, для регулярного і рясного плодоношення, необхідно посадити як мінімум три кущі жимолості різних сортів.
Лимонник китайський – поряд з женьшенем і елеутерококом є найсильнішим натуральним стимулятором.
Як лікарська рослина лимонник китайський був широко відомий ще в Давньому Китаї, де він був внесений в першу китайську фармакопею (250 років до н.е.). Китайці називають ягоди лимоннику «плоди п'яти смаків» не дарма: шкірка у них солодка і солона, сік дуже кислий, насіння пекуче і смолисте. Пізніше лимонник поширився по всьому Далекому Сходу, де його застосовували як тонізуючий і відновлюючий сили елемент. Для досягнення тонізуючого ефекту плоди лимонника можуть застосовувати як практично здорові люди (при перевтомі, втоми, зниженні працездатності, млявості, весняний авітаміноз), так і люди, які страждають гіпотонією, психастенією, вегето-судинну дистонією за гіпотонічним типом. Поряд з цим, лимонник китайський покращує моторну і секреторну функції шлунково-кишкового тракту, при діабеті знижує вміст цукру в крові, активує обмін речовин організму і регенеративні процеси, підвищує імунітет, стимулює сексуальну активність і підвищує потенцію.
Китайський лимонник хороший і для декорування саду: це ефектна запашна ліана з яскраво-зеленими блискучими листям на рожевих або червоних черешках. Її білі восковидні квітки виділяють сильний запах лимона, хоча нектар у квітках відсутній. Лимоном вся рослина особливо сильно пахне під час вітру, коли ароматні пагони і листя ліани труться одна об одну. А в кінці серпня-початку вересня, коли листя отримують жовто-оранжевий осінній наряд, лимонник прикрашають і яскраво-червоні китиці ягід, які не обсипаються до морозів. З ягід рослини готують сиропи, киселі, повидло, джеми і прохолодні напої, також їх використовують в якості начинки в кондитерських виробах. Сік плодів лимонника використовують для букетування вин, а листя і кору рослини використовують для заварювання смачного і корисного чаю з ароматом лимона, що володіє протицинговою дією.