Як виростити розсаду перцю?

21.01.2021
Оцініть статтю

   За вікном ще зима, сніжок, а шанувальники городніх «розваг» вже з нетерпінням чекають на період висівання насіння на розсаду, щоб отримати ранній врожай влітку і восени. Як відомо, кожна рослина має свій характер і вимагає певного догляду.

    В даній публікації хочеться дати рекомендації по вирощуванню популярної овочевої культури такої, як перець. Ця культура дуже багата на вітаміни, особливо на вітамін С, вона не поступається лимону і чорній смородині.

    Перець – однорічна, трав’яниста, тепло- світло- і вологолюбива культура. Період вегетації його у відкритому ґрунті становить до 170-180 діб. Щоб домогтися максимальних результатів, потрібно розрахувати строки висіву насіння на розсаду, для отримання більш раннього врожаю. Насіння цієї культури слід висівати в перших числах лютого. Найбільш оптимальне приміщення для вирощування розсади перцю в домашніх умовах, кімната з вікнами на сонячну сторону.

    Насіння перцю починає проростати, коли   температура повітря піднімається вище 13 С.   Оптимальна температура для його росту 20-30 С.   Перець досить вибагливий до родючості ґрунту.   Вирощувати рослини бажано на легких, структурних,   багатих на органіку ґрунтах з рН 6,0-6,6. Від сходів до   початку цвітіння, коли коренева система рослин ще   слабкорозвинена, підвищується потреба в азотному   живленні, а в період цвітіння, формування врожаю та   достигання плодів – в фосфорно-калійному. Протягом вегетації перець потребує вміст мікроелементів особливо магнію. Нестача його в ґрунті може призвести до відмирання листків, зниження врожайності та якості продукції.    

    Дуже ефективно проводити живлення комплексними добривами такими як: Кеміра Люкс, Плантафол 20-20-20, Майстер 20-20-20, або органічним добривом Вермисол.                                   

Ці добрива містять як макро елементи: азот, фосфор, калій, сірка та інш. так і комплекс мікроелементів в потрібних дозах (норма витрати кожного добрива вказано на упаковці).

    Багато хто висіває солодкий перець без попереднього замочування. В такому випадку при оптимальних умовах перші сходи проростуть не раніше, ніж через 10 днів. А якщо насіння, перед посівом замочити в спеціально підготовленому розчині з стимулятором росту (Бурштинова кислота, Гумат Натрію, Гумат Калію та інш.), то вже через 5 днів можна отримати перші дружні сходи перцю. Проводимо попереднє замочування насіння перцю в розчині з температурою води близько 22 С, додаємо стимулятор росту (10 мл засобу на склянку). Якщо посівний матеріал вже оброблений протруювачем, то додатково використовувати засіб не потрібно. В іншому випадку додаємо в розчин біологічні засоби захисту від поширених хвороб перцю – це Мікохелп, або Триходермін, чи Фітодоктор. Висипаємо посівний матеріал в підготовлений розчин і добре розмішуємо. В процесі замочування можна легко визначити його якість. Все життєздатне насіння відразу потоне і буде лежати на дні посудини. Залишаємо розчин з замоченим насінням в теплі на дві години, через дві години зливаємо разом з насінням яке спливло доверху. Якісне насіння загортаємо в зволожену тканину і розміщуємо в теплому місці на добу (температура повітря повинна бути близько 25 С).

   Готуємо ємкість для посіву насіння. Для розсади доцільніше використовувати торф’яні горщики або спеціальні касети, щоб в подальшому не проводити пікіровку і не травмувати паростки. Перед посівом насіння необхідно приготувати поживну суміш, яка повинна складатися з легкого ґрунту, перегною змішаного з попелом і піском. Таку суміш заливають двома-трьома літрами води і пропарюють на вогні для знищення можливих паразитів. Після її охолодження до 30-40 С можна приступати до висівання насіння перцю. Процес здійснюється наступним чином: в контейнер насипають шар грунтосуміші на висоту 10 см, вирівнюють його і злегка втрамбовують. Висівають насіння на глибину не більше 1-2 см, відстань між насінинами 2-3 см. В касетах чи горщиках підготовлений посівний матеріал розміщуємо по одній насінині, і присипається тонким шаром ґрунту. Висіяний матеріал накривають зверху прозорою покришкою, або стрейчплівкою. Температура ґрунту повинна триматись в межах 20-22 °С протягом доби.

    Як тільки з’являться перші паростки, розсаду поливають один раз на 6-7 днів, бажано в першій половині дня, добре відстояною водою з температурою не нижче 20-22 °С, не можна допускати застою води, це загрожує загниванню і загибелі сходів перцю.

   Якщо перець висіяний в загальний контейнер рядочками, після появи 2-3 листочків, потрібно розсаду розпікірувати. Для пікірування використовують невеликі горщики, розмір яких не повинен перевищувати 10х10см. Ємкості наповнюють грунтосумішшю, підживлюють, поливають, потім пересаджують молоду розсаду на глибину до сім’ядольних листочків. Бажано після пікіровки (коли розсада приживеться) обробити Епіном або Цирконом. Для уникнення випадання рослин від чорної ніжки сходи обробляють Фітоспорином чи Превікур Енерджі. Щоб призупинити переростання розсади перцю застосовують стимулятор росту Атлет, цей препарат уповільнює розвиток наземної частини і спонукає інтенсивному розвитку кореневої системи.

   Слід зауважити, що на протязі доби, рослини повинні освітлюватись мінімум 10-12 годин. Ще один важливий момент, перед висадкою розсади в ґрунт, рослини обов’язково повинні бути загартовані. Городникам рекомендується висаджувати розсаду перцю у відкритий ґрунту, вік якої становить не менше 60-80 діб, тобто на фазі появи бутонів. Висаджують у відкритий ґрунту в кінці квітня або на початку травня, коли мине загроза холодів. Ось така, не складна технологія вирощування розсади перцю в домашніх умовах. Гарних Вам врожаїв!

 

Поради від провідного спеціаліста компанії Агрус,
Оксани Вересенко